L’any 2023 marca un moment històric a Andorra, es compleixen 30 anys de la Constitució d’Andorra, el referèndum popular que va canviar la història del Principat.
En aquest article, recuperem el procés de creació de la Constitució d’Andorra i la seva aprovació el 1993, a través de les pàgines de l’article titulat “La Constitució i el nou escenari polític d’Andorra,” publicat a la revista “Consellers, servidors del país.” Un recordatori dels esdeveniments que van marcar la història de la política andorrana: el procés constituent i l’aprovació de la Carta Magna.
L’elaboració del text de la Constitució
En gairebé dos anys, intensos, i farcits de trasbalsos polítics interns, les forces polítiques andorranes i els serveis dels Coprínceps van elaborar el text de la Constitució, ratificat en referèndum pel poble andorrà el 14 de març de 1993.
Per arribar a una situació històrica com aquesta, va caldre l’autodissolució del Consell General el mes de gener del 1992, la posterior convocatòria d’eleccions generals i la llei del referèndum del 5 de febrer del 1992.
El text definitiu es va signar el 19 de desembre del 1992 i es va fer públic. Amb anterioritat, els membres del Consell General van mantenir reunions a totes les parròquies. Dos anys abans, el Síndic Josep Maria Beal demanava formalment als Coprínceps l’obertura de negociacions a tres bandes per treballar sobre el text de la Constitució.
El procés constituent
El 12 d’abril del 1991 els representants dels dos Coprínceps i del Consell General van adoptar l’acord formal d’obrir el procés constituent al voltant d’una comissió de treball. El 26 de març del 1991 es van constituir els primers grups de treball dins d’una comissió tripartida formada per 12 membres.
Les expectatives de canvi institucional van generar desacords a la classe política, que es van veure reflectits en l’autodissolució del Consell General. El mes d’abril del 1992 es van convocar eleccions generals amb la participació de nombrosos grups polítics a totes les parròquies. Van ser les últimes eleccions amb el sistema de representació parroquial, que van portar a la creació d’un nou Consell autonomenat Consell Constituent.
30 anys del referèndum que va canviar la història d’Andorra
El 14 de març del 1993 es va celebrar el referèndum amb una participació de 75’7% i va ser aprovat majoritàriament del 74’2% de vots a favor.
El títol IV, que parla del Consell General en l’article 50, diu exactament: “El Consell General, que expressa la representació mixta i paritària de la població nacional i de les set Parròquies, representa el poble andorrà, exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos de l’Estat i impulsa i controla l’acció política del Govern.”
Amb la Constitució, neix un nou escenari polític, en què s’adequa el país en l’àmbit institucional, legislatiu i executiu, i es dona pas al desenvolupament dels partits polítics.
Uns quants membres del GESCO van participar activament en el procés constituent, manifestant el seu suport a través del vot per proporcionar una Constitució a Andorra.
Font: “La Constitució i el nou escenari polític d’Andorra”
Edita: El Periódic d’Andorra